Home

Terug naar index <=> Verder naar volgende

Les 20: Garage

Waar ik echt beter op moet letten is het verder vooruit plannen waar er meerdere rijbanen zijn. Als Humphry bijvoorbeeld zegt “Hier rechts” dan kan het zomaar zijn dat ik door rechts aan te houden op een voorsorteerstrook terecht kom waarover ik alleen maar wéér rechts kan, een autoweg op waar ik helemaal niet heen moest. Of ik rijd met een bocht mee en voor het stoplicht zijn twee rijbanen waarvan de rechter een busbaan is. Voorbij die bocht is zijn er twee rijbanen en ik heb dan de neiging de linker te nemen terwijl de busbaan daar al op uit kwam... Humphry geeft me vandaag veel van die opdrachten als “De volgende weg rechts en dan links” op plekken waar er meerdere rijbaankeuzes zijn te maken.

Voor het eerst rijden we een parkeergarage in. Hm, da's nieuw. Grotendeels weggesleten pijlen op de grond, her en der pijlen aan pilaren, veel donkere hoeken en mensen die van diverse kanten kunnen komen aanlopen. En vlak achter me een wagen waarvan de bestuurder vindt dat ik vlotter moet doorrijden. Humphry laat me deze garage verkennen omdat er een CBR-examinator is die de leerling altijd hierheen stuurt. Deze examinator rijdt tevens als coureur op het circuit van Zandvoort. Curieus... groter contrast dan tussen de racebaan en de kortzichtige spelonken van de parkeergarage is moeilijk.

Het laatste kwartier rijd ik wat aan de wilde kant, vindt Humphry. Klopt, ik zie het maar het lukt me niet er veel aan te doen. Moe, op de verkeerde details geconcentreerd. Na het oprijden van een snelweg kijk ik veel te druk en te lang over mijn schouder terwijl ik de achteruitkijkspiegel ongebruikt laat. Een eind verderop is een benzinepomp en Humphry laat me daar achterlangs rijden. Hij legt uit dat dit een plek is waar een examinator me een tweede kans kan geven als hij vond dat ik de snelweg de eerste keer niet netjes opreed. Je gaat over het parkeerterrein achter het pompstation en meteen door, de snelweg weer op. Tijdens het examen is het zaak te beseffen waarom de examinator zo'n opdracht geeft. Doe je het nogmaals verkeerd, dan zak je.

Ik moet goed uitgerust aan de lessen beginnen, de verkeersregels dringend gaan leren, en beter letten op borden met maximum snelheid want te vaak zit ik me af te vragen of we eigenlijk al buiten de bebouwde kom zijn en welke snelheid ik mag rijden.