Home

Terug naar index <=> Verder naar volgende

mandy1.html
mandy1.jpg
14.50 KB
mandy2.html
mandy2.jpg
16.92 KB
mandy3.html
mandy3.jpg
12.99 KB
mandy4.html
mandy4.jpg
14.42 KB
Mandy

Les 21: Bloemen

Het kwartje lijkt gevallen! Of tenminste toch een paar van de belangrijkste kwartjes. Het wordt nu een sport om zo te rijden dat Humphry weinig aanwijzingen geeft. Kijk ik tijdig naar rechts bij het rechtsafslaan om te zien of er geen fietsers aan komen, dan klopt hij niet tegen het zijraam.

Nog steeds komt het voor dat ik vergeet terug te schakelen waar dat moet of dat ik (bijna) terugschakel als dat (nog) niet nodig is, maar minder vaak. Dan blijven er nog steeds een paar blunderplekken over, zoals het stoplicht gisteren. Ik sorteer voor om linksaf te gaan, alles gaat netjes, het stoplicht staat op groen... alleen is dat het stoplicht voor rechtdoorgaand verkeer! Er pal tegenaan staat een stoplicht voor linksaf en dat staat op rood maar ik had het even te druk om die te zien. Ik ontdek dat ik minder hoef te sturen dan ik doe in een bocht, en dan kost het na die bocht rechtuit rijden ook minder moeite. We oefenen nog een paar keer het achteruit een hoek omrijden. Het gaat nog niet met zwier, maar het gaat. Rijden is een groot aantal duidelijk omschreven taakjes precies uitvoeren en intussen zien aankomen wat er zal volgen.

Humphry vertelt over het examen. Je hebt vriendelijke en moeilijke examinatoren, maar ze verstaan allemaal hun vak. Ze proberen zich een oordeel te vormen over je vermogen om vlot en veilig te rijden en observeren je vanaf het moment van kennismaking, het wandelen naar de wagen toe, tot en met je houding na het uitstappen van de wagen. In hun hoofd speelt de vraag “Laat ik 'm los of wijs ik 'm af?” Er zijn tal van verkeerssituaties waar de bestuurder zelf beslissingen moet nemen, waar meerdere goede beslissingen mogelijk zijn. Je moet daarom kunnen uitleggen waarom je het doet zoals je het doet.

Sinds, 1992, vertelt Humphry, is het verkeersbeleid veranderd. Voorheen werd voor elke verkeerssituatie een regel, een bord en zo mogelijk een stoplicht bedacht, daarna startte de campagne ‘Geef je verstand voorrang’ en werd er meer en meer aan de bestuurder zelf overgelaten.

We halen Mandy op en zij komt vrolijk instappen, dressed to kill. Ze heeft net te horen gekregen dat ze is geslaagd voor haar middelbare schoolexamen! We feliciteren haar en ik mag van Humphry bij de dichtstbijzijnde bloemenstal een groot boeket voor Mandy halen. Blij en keurig rijdt ze haar les en ze vertelt dat ze nu graag in een keer wil slagen voor haar theorie en dan ook voor haar rij-examen. Mijn wens-van-de-dag is dat het haar allemaal gaat lukken!