[home]  [index] gifupgif gif

Terug: Zweven en laten zweven
Vorige pagina: Stuur ze maar door
Volgende pagina: Final approach


Aviataal


 

Date: Aug 29'94, 19:25
From: FG

Vandaag is Patrick, de slimme en joviale stagiair van een opleiding voor toerisme uit Apeldoorn, opnieuw `de man in de bus', een belangrijke post. Vanuit zijn verkeerstoren-op-vier-wielen overziet hij het veld, houdt de startlijsten bij, voert de bonnenboekhouding, heeft radiocontact en wat niet al. Patrick past zich goed aan in deze omgeving, maar hij heeft zich nog geen vliegeniersoverall en snor aangemeten. Zijn haar stevig in de gel, een smetteloos tweekleurig overhemd en zorgvuldig op eendagsgroei geschoren stoppel. In die bus rondhangen en goed luisteren is leerzaam. Hoewel, het is niet altijd eenvoudig te vatten waar het over gaat.

`De zeven vijf vijf op elf vijftig achter Deelen... Netjes!!!' zegt Patrick tegen DDI Rob Mertens, die de bus binnenstapt. Mertens kijkt veelbetekenend, maar Matthijs en ik begrijpen er niets van.

`Nou,' zeg ik, `dat had je zeker niet gedacht, drie maanden terug, dat je nog eens zou zeggen: De zeven vijf vijf op elf vijftig achter Deelen... Netjes!'

Vooral dat `... Netjes!' erachteraan wijst erop dat degene die het zegt niet alleen weet wat hij zegt, maar dat hij ook heel precies weet of het nu goed is of niet goed dat `de zeven vijf vijf op elf vijftig achter Deelen' is. Bovendien kan `netjes!' betekenen: `keurig gedaan!' maar ook: `mooie boel!'

Als het Patrick in zo'n korte tijd lukt, moet het ons in een paar maanden ook duidelijk worden. Misschien loont het de moeite om een stel van die cryptische zinnen waaraan je de ervaren aviateur herkent, te verzamelen in een handzaam zakboekje, getiteld Bluff Your Way Around Terlet. Of ze te publiceren in een rubriek, genaamd `Aviataal'.