Home

Terug naar index <=> Verder naar volgende

Les 2: Bochtenwerk

Wat me gisteren ook al opviel: een auto reageert zo fel op alles! De rem op het hoofdwiel van een zweefvliegtuig kun je vol aantrekken, maar dan nog kom je vrij geleidelijk tot stilstand. Als je in een zweefvliegtuig de knuppel wat naar links of naar rechts doet, dan gaat de ene vleugeltip omlaag, de ander omhoog, maar met een statige traagheid. Een auto reageert direct op kleine stuurbewegingen en als je wat kracht op de rem zet hang je meteen in de riemen.

Als we kleine rotondes over gaan dan gebeurt er net iets meer tegelijk dan ik kan bijhouden. Snelheid aanpassen, kijken in spiegels, richting aangeven, letten op de auto's die er rondrijden, fietsers van beide kanten, de bocht nemen zonder met rechts over de rand van het fietspad te rijden of met links over de plantenbak in het midden van de rotonde... intussen gas, me afvragen in welke versnelling ik zit zonder naar de pook te zitten turen, stuur op tijd draaien en ook tijdig laten glijden zonder mijn handen tegen elkaar te laten klutsen.

En dan heb ik nog niet getoeterd!

We hebben voor het eerst over een autosnelweg gereden. Daar is wel meer tijd om na te denken. In de buurt van Velp een oud parkeerterrein ergens achteraf opgezocht, waar alleen een caravan staat te dromen, en waar een enkele keer een bezorgde oudere vrouw overheen fietst, of een moeder met kindje in een buggy wandelt. Daar hebben we gelaveerd, of gezigzagd, hoe dat ook heet. Om te oefenen in het bochtenwerk en de gewoonte aan te leren om bij het links- en rechts afslaan op de goeie volgorde in de spiegels te kijken, richtingaanwijzer te bedienen, de bocht in te zetten en *tijdig* het stuur weer terug te laten draaien en zo recht uit te komen. Gaat allemaal nog wat verstrooid bij mij.

Op de terugweg -- het uur vliegt om -- hebben we een andere leerling opgehaald, Janwillem, ook al een wat oudere jongen die vandaag zijn twaalfde les heeft gehad. Hij nam het stuur over en ik ging op de achterbank zitten. Ook hij had bijna nooit zijn rijbewijs gemist, tot hij het vervelend begon te vinden dat hij op vakantie vorig jaar alleen als kaartlezer dienst kon doen terwijl zijn vriendin lange dagen achter het stuur maakte.

Hij rijdt kalm en op een soepele manier voorzichtig. Soms mompelt hij “shit” als het even hapert, maar hij kan het. Voor begin juni heeft hij zijn theorie-examen afgesproken. Die afspraak maakte hij met een telefoonautomaat, “daar komt geen menselijke stem meer aan te pas”. Humphry geeft ons de tip om met de vereiste papieren (pasfoto's en uittreksel bevolkingsregister) naar de CBR te gaan, een uur voor de examens beginnen. Op examendagen, tweemaal in de week, zijn er drie van die examens. Plek voor 50 deelnemers en er komt altijd wel iemand niet opdagen. Dan ben je de eerste die daarvoor in de plaats kan. Stand-by examenkandidaat. Is bij mij aan de overkant, kan ik makkelijk doen.