[home]  [index] gifupgif gif

Terug: Zweven en laten zweven
Vorige pagina: Inhoudsopgave
Volgende pagina: Sterke verhalen


Voorwoord


 

Intense ervaringen, die je de wereld op een nieuwe manier laten zien, leveren boeiende verhalen op. Wanneer je op honderden meters boven de aarde loskomt van de dunne kabel die je nog vasthield, is dat als een wedergeboorte: daar hang je, heel alleen, even stil en je begint te vliegen. In een zweefvliegtuig, zo klein en tegelijk met zulke lange, bijna hemelsbreed gespreide vleugels.

In dit door velen geschreven boekje --- sommigen vliegen al jaren, anderen hadden nooit eerder gevlogen --- vertellen mensen elkaar over deze unieke ervaring. De berichten werden oorspronkelijk uitgewisseld op twee computernetwerken, één rond Arnhem, één wereldwijd (Internet). In de kopregel van elk stukje valt nog te lezen wie het schreef en op welk moment het werd ingezonden.

Met deze bundel heb ik tevens een beeld willen schetsen van een `wereldje' dat de laatste tijd snel verandert: de vliegende dorpsgemeenschap van Terlet. Ooit was dit Nationaal Zweefvliegcentrum een plek waar werd gepionierd in de luchtvaart. Je vindt er ook vandaag nog levende legendes uit die begintijd, maar de toekomst is onzeker.

Als iemand naar aanleiding van het citaat op pagina het gedicht `Zingende opvaart' van P.N. van Eyck gaat opzoeken, is dat prachtig. En als er één lezer van dit boekje voor het eerst in een zweefvliegtuig stapt, is mijn missie geslaagd. Veel plezier!

FG